­

VErkocht blog

S
tarters mogen zich bij veel gemeenten nog iets verder in de schulden steken. Zeker dertig gemeenten hebben de voorwaarden verruimd.

Zo las ik vandaag op de voorpagina van het Financieele Dagblad. Ook las ik in diverse andere nieuwsberichten dat veel gemeenten de starterslening weer opnieuw hebben ingevoerd. Zo’n starterslening overbrugt het verschil tussen de maximaal te krijgen hypotheeklening en de koopsom van de woning. Het gaat gemiddeld om bijna 30.000 euro die je op deze manier extra kunt lenen naast je hypotheek. Daarbij hoef je de eerste 3 jaar geen rente of aflossing te betalen. De regeling gaat er vanuit dat je na drie jaar meer inkomsten hebt om de rente en aflossing te betalen.

Gemeenten proberen op deze manier het mogelijk te maken dat starters met de huidige hoge prijzen toch nog een huis kunnen kopen. Al denk ik persoonlijk dat dit er alleen maar voor zorgt dat starters weer hoger kunnen gaan bieden bij het geringe woningaanbod, waardoor de prijzen alleen maar verder zullen gaan stijgen. Zo gebeurde immers  ook na de in januari van dit jaar  ingevoerde  0 procent overdrachtsbelasting voor starters. Dit had en heeft geen enkel effect voor de starters behalve dat het voor hogere huizenprijzen zorgt. Prijzen zullen in de huidige omstandigheden alleen dalen bij meer aanbod en/of bij een hogere hypotheekrente.

Wil je echt tot het uiterste gaan om een woning te kopen?
De starterslening vraag je aan in de gemeente waar je een huis gaat kopen en Stichting Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (Svn) voert de Starterslening uit.
Hier kun je lezen hoe het werkt en welke gemeenten meedoen

VErkocht blog

H
et lijkt te mooi om waar te zijn, maar de gemiddelde woonhuis eigenaar heeft er in een jaar tijd een slordige 70.000 euro bijverdiend met niks doen.
De gemiddelde koopsom van een huis in Nederland is nu maar liefst 410.000 euro. Als we dat vergelijken met nog maar een jaar geleden is dat een prijsstijging van 20 procent, zo blijkt uit de laatste kwartaalcijfers van de NVM. Met grote prijsstijgingen in alle hoeken en uithoeken van het land zijn het niet meer alleen de grote steden die voor de grootste prijsstijgingen zorgen. In dat opzicht zou je kunnen zeggen dat de prijsstijging in Amsterdam nog meevalt met ‘slechts’ 14 procent.

Lange tijd werd het als goed nieuws gebracht "de huizenmarkt trekt aan". Ik merk nu dat er een ommekeer in de berichtgeving is gekomen. Het moet toch ook niet gekker worden!? 

De meeste starters kunnen
 inmiddels onmogelijk nog een flatje of tussenwoning kopen. Velen hebben inmiddels hun zoektocht gestaakt en wachten op betere tijden met betaalbare prijzen. Maar ook zogenaamde "doorstromers" gaan nu steeds vaker, toch maar verbouwen in plaats van verhuizen

Wanneer gaan de prijzen dalen? 
Oorzaak van de hoge prijzen? Mijns inziens de veel te lage rente en het lage aanbod. De president van de Europese bank mevrouw Christine Lagarde heeft afgelopen week bekend gemaakt dat er voorlopig, ondanks de flink oplopende inflatie, geen renteverhoging komt. De Europese bank gaat door met het kunstmatig laag houden van de rente. Waardoor spaargeld niets waard is en huizen en aandelen steeds duurder worden. Meer aanbod dan? Voorlopig nog te weinig bouwgrond, stikstofproblemen, steeds duurdere bouwmaterialen en een tekort aan bouwpersoneel. Nu onze minister van financiën, zo het lijkt, over onbeperkt geld beschikt ter ondersteuning en stimulering, is het misschien tijd om de in 1988 afgeschafte regeling van Premie A, B, C woningen weer in te voeren. De regeling dat je een huis kocht en er éénmalig of in termijnen geld bij kreeg om het maar mogelijk te maken dat je een nieuwbouwwoning kon kopen.
H
et ziet er niet naar uit de prijzen gaan dalen.
Zelfs een wereldwijde coronapandemie heeft de huizenprijzen (nog) niet kunnen laten dalen, zelfs niet kunnen afremmen.

J
e weet het nooit, maar vooralsnog is het afhaken of door met de gekte.


­