­
Frank Bayens kleine foto
U heeft het waarschijnlijk ook meegekregen: analisten verwachten dat de hypotheekrente omhoog gaat. Waarschijnlijk niet veel, maar toch.
Menigeen vraagt zich af: wat te doen? Aan- of verkoop bespoedigen, hypotheek oversluiten?
Zelf zie ik vooral voordelen als de hypotheekrente - een klein beetje - stijgt. Het gevolg hiervan zal namelijk zijn, dat er een rem komt op de stijging van de huizenprijzen en er een beetje rust komt op de woningmarkt. Ik zou mij niet laten opjutten om aan de koopgekte mee te doen. Zeker niet als je tevreden bent met je huidige woonsituatie. En stel dat de rente wel met procenten gaat stijgen, dan is er nog geen man overboord. Het is heel goed mogelijk dat de huizenprijzen dan dalen, zodat je met minder schuld tegen ongeveer dezelfde maandlasten hetzelfde huis kunt kopen. En als de spaarrente dan ook wat omhoog gaat, krijgen we eindelijk weer een beetje rente op ons spaargeld.
Geen paniek dus. Als je nog geen ver- of aankoopplannen hebt, zou ik lekker blijven zitten waar je zit. Ik zou mij ook niet laten verleiden - zoals sommige hypotheekadviseurs en makelaars adviseren - de hypotheek over te sluiten, want dan moet je in de regel een boeterente betalen. Dat zie ik als een ‘sigaar uit eigen doos’, dus tel uit je ‘winst’!­