­

en voor 2020
2019 

Het jaar waarin huizen weer duurder zijn geworden. 
Zeker een slecht huizenjaar voor starters op de huizenmarkt, minder keus en weer hogere prijzen.
Goed voor verkopers natuurlijk, tenminste als je nog een beetje leuk kunt terugkopen. Of als je gaat emigreren naar een dorpje in zuid Italie waar je nog voor dertigduizend euro een opknaphuisje kunt kopen.

2019
Het jaar waarin de rente weer lager is dan vorig jaar en de totale hypotheekschuld twee maanden geleden op 529 miljard uitkwam. Deze was in 1996 nog 128 miljard.

2019
Het jaar waarin het CBS voorspeld dat we in 2024 zo’n 18 miljoen inwoners zullen hebben. Nu zitten we op zo’n 17,4 miljoen inwoners. Het CBS berekende ook dat we veel meer één en twee persoons huishoudends krijgen. Als er niet heel snel veel nieuwe huizen bijkomen ziet het er naar uit dat het woningtekort verder gaat oplopen.

2019
Het jaar waarin het op veel plaatsen normaal is geworden dat huizen boven de vraagprijs worden verkocht. Ongeveer een 40 procent van alle huizen is boven de vraagprijs verkocht.

2019
Het jaar waarin we een nieuw huizenprijs record hebben bereikt, 313 duizend euro voor een gemiddelde koopwoning in Nederland. Al zes jaar, kwartaal na kwartaal stijgt de huizenprijs. Gemeten van oktober 2018 tot oktober 2019 is dat 7,2 procent hoger.

2019
Het jaar waarin een nieuwbouwwoning door de gemiddelde tweeverdiener vaak niet meer te betalen is. De nieuwbouwprijzen stegen in deze periode zelfs met 14 procent.

2019
Het jaar waarin de hypotheekrente weer verder daalde.
Nu al 10 jaar rentevast voor een 1,1 procent! Het moet niet gekker worden. Er gaan zelfs geruchten dat de rente nog wat gaat dalen. Als dat gebeurt, zullen de huizenprijzen nog weer wat verder doorstijgen. Het gemiddelde huis wordt immers verkocht op de maandlast en niet op de hoge huizenprijs.

2019
Het jaar waarin zes voormalig centraal bankiers, waaronder Nout Wellink voormalig president van de Nederlandse bank, maar ook de huidige president van o.a. de bank van Nederland, Duitsland en Frankrijk openlijk kritiek gaven op het lage rentebeleid van de Europese Bank. Zij wezen daarbij op de gevaren voor de huizenmarkt, de pensioenen en het hele financieele systeem.

2019
Het jaar waarin misschien de overdrachtsbelasting voor staters werd afgeschaft. Maar dat ging terecht niet door omdat het de woningnood niet zou oplossen. Geen overdrachtsbelasting voor starters geeft meer ruimte om hoger te bieden en dus voor hogere aankoopprijzen.

2019
Het jaar waar voorheen prijsstijgingen als goed nieuws werden gebracht. Nu horen en lezen we nu steeds vaker kommer en kwel op de huizenmarkt.

2019
Het jaar waarin steeds meer mensen vanwege de schaarste en onbetaalbaarheid buiten de grote stad gaan kijken en kopen. Met een bruto modaal inkomen van 37.000- per jaar kun je maximaal z’on 165 duizend euro lenen. In veel steden kun je voor die prijs mijn niets meer kopen.

2019
Het jaar waarin nog nooit eerder zoveel in vastgoed is geïnvesteerd. Door particulieren en professionele partijen. We krijgen immers geen rente meer op ons spaargeld.

2019
Het jaar waarin een groot deel van de starters koopt met financiële hulp van hun ouders. Door middel van een schikking of lening koopt inmiddels ongeveer een derde van de starters op de koopwoningmarkt met hulp van de ouders.

En voor 2020 ?
Wens ik heel veel betaalbare huizen voor iedereen.
­