­

VErkocht blog

S
tarters mogen zich bij veel gemeenten nog iets verder in de schulden steken. Zeker dertig gemeenten hebben de voorwaarden verruimd.

Zo las ik vandaag op de voorpagina van het Financieele Dagblad. Ook las ik in diverse andere nieuwsberichten dat veel gemeenten de starterslening weer opnieuw hebben ingevoerd. Zo’n starterslening overbrugt het verschil tussen de maximaal te krijgen hypotheeklening en de koopsom van de woning. Het gaat gemiddeld om bijna 30.000 euro die je op deze manier extra kunt lenen naast je hypotheek. Daarbij hoef je de eerste 3 jaar geen rente of aflossing te betalen. De regeling gaat er vanuit dat je na drie jaar meer inkomsten hebt om de rente en aflossing te betalen.

Gemeenten proberen op deze manier het mogelijk te maken dat starters met de huidige hoge prijzen toch nog een huis kunnen kopen. Al denk ik persoonlijk dat dit er alleen maar voor zorgt dat starters weer hoger kunnen gaan bieden bij het geringe woningaanbod, waardoor de prijzen alleen maar verder zullen gaan stijgen. Zo gebeurde immers  ook na de in januari van dit jaar  ingevoerde  0 procent overdrachtsbelasting voor starters. Dit had en heeft geen enkel effect voor de starters behalve dat het voor hogere huizenprijzen zorgt. Prijzen zullen in de huidige omstandigheden alleen dalen bij meer aanbod en/of bij een hogere hypotheekrente.

Wil je echt tot het uiterste gaan om een woning te kopen?
De starterslening vraag je aan in de gemeente waar je een huis gaat kopen en Stichting Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (Svn) voert de Starterslening uit.
Hier kun je lezen hoe het werkt en welke gemeenten meedoen

­