­
Huizenpijs blijft stijgen
Dat 2017 een goed jaar voor de woningmarkt is geweest, blijkt duidelijk 
uit de berekeningen van woningmarktcijfers.nl*. De gemiddelde koopprijs van woningen steeg met 8% ten opzichte van het jaar ervoor en het aantal transacties met 13%. Dat laatste percentage is nog nooit zo hoog geweest; een absoluut record dus. Nóg mooier nieuws is dat de huizenprijzen in 2018 waarschijnlijk verder zullen stijgen, omdat het woningaanbod naar verwachting verder afneemt.
Overigens zal dit niet overal merkbaar zijn, want het maakt nogal verschil naar welke provincie we kijken. In Groningen bedroeg de koopprijs van een woning in 2017 gemiddeld € 195.000,- en in Noord-Holland € 332.000,-. Ook de prijsstijging ten opzichte van 2016 verschilt veel, van 4% in Drenthe tot 12% in de provincie Utrecht. Het aantal transacties laat eveneens grote verschillen zien: in Noord-Holland steeg die met slechts 1,5%, maar in Flevoland met maar liefst 26,5%.
Door de lage rente en het woningtekort in vooral de grote steden, zullen de prijzen daar dit jaar waarschijnlijk verder stijgen.

* Woningmarktcijfers.nl is een bureau dat adviezen geeft aan overheden en marktpartijen op het gebied van ontwikkelingen in de woningmarkt.
­