­
radio 1
Als door de onzekerheid rondom Corona de verkoop van nieuwbouw huizen inzakt. Dan zou het goed zijn als de overheid zelf nieuwbouwwoningen opkoopt. “Trek een miljard uit voor een woonfonds” zo zegt, Taco Hoek, directeur van het Economisch Instituut voor de Bouw vandaag in het radioprogramma op radio 1 op 1.

De bouwsector verwacht een flinke terugval welke vergelijkbaar is met de vorige crises toen er 35.000 banen verloren gingen.

Bij de aankoop van nieuwbouw door de overheid hangt het ervan af hoeveel verliesdekking je als overheid wilt nemen. De overheid koopt dan woningen die ze dan 1 of 2 jaar later weer verkoopt met (waarschijnlijk) verlies. Stel dat je als overheid een tien procent verlies per woning zou moeten nemen en je zou als overheid een miljard verlies nemen dan kunnen we voor 10 miljard aan nieuwe huizen bouwen.

Daardoor kan de woningproductie ook nu tijdens deze Corona crises zeker op gang blijven zodat we toch richting de doelstelling, een 75.000 nieuwe huizen per jaar kunnen bouwen.

Ook pleit Hoek voor versoepeling van de hypotheekleen regels zodat de consument makkelijker kan lenen.
­