Huizen nog nooit zo duur,

Huizen nog nooit zo duur,

Huizen waren nog nooit zo duur, maar door de lage rente vaak nog betaalbaar. De gemiddelde huizenprijs voor een eengezinswoning staat nu op ruim 435.000 euro. Dat je boven de vraagprijs moet bieden om in aanmerking te komen om te mogen kopen is steeds meer normaal.

Voor doorstromers is het vaak nog goed te doen. Nog altijd kopen doorstromers een groter huis met een hogere hypotheek tegen lagere of bijna gelijkblijvende maandlasten. Het 'oude' huis kan vaak met een grote winst worden verkocht en de 'oude' hypotheek met vaak nog hoge rente kan boetevrij afgelost. Waardoor de nieuwe hypotheek met de nu extreem lage rente maandelijks toch betaalbaar uitpakt.

Daarentegen is het voor starters steeds moeilijker en nog vaker onmogelijk om nog ├╝berhaupt een betaalbaar huis te vinden.

De hypotheekrente stijgt, als is het maar heel weinig. Door het stijgen van de inflatie is de Nederlandse kapitaalmarktrente iets gestegen. Deze is voor het eerst in vijf maanden boven de nul procent gekomen. Wat mij betreft een gezonde ontwikkeling. Hierdoor is de hypotheekrente de laatste weken ook ietsje gestegen. Maar gezien de Corona ontwikkelingen ziet het er niet naar uit dat de rentestijging doorzet. De Europese Centrale Bank ziet geen redenen om te stoppen met het stimuleren van de economie en blijft voorlopig de rente extreem laag houden en gaat door met grote hoeveelheden nieuw geld bij maken. En zo ziet het ernaar uit dat de huizenprijzen het komende jaar nog wel wat verder gaan doorstijgen. Al zal het niet zo veel zijn als het afgelopen jaar.